T

2310 465690

M

il-house@otenet.gr

Δεύτερη Δράση

ΔΕΥΤΕΡΗ ΔΡΑΣΗ

Παράλληλα τα προκατασκευασμένα κτίρια της εταιρείας Ηλιάδης μελετώνται με βάση τις αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού, στοχεύοντας στη διαμόρφωση συνθηκών θερμικής και οπτικής άνεσης στους χρήστες τους με την κατανάλωση της ελάχιστης δυνατής ενέργειας για θέρμανση, ψύξη και φωτισμό. Για το λόγο αυτό τα προκατασκευασμένα κτίρια της εταιρείας Ηλιάδης υπερκαλύπτουν τις απαιτήσεις του Κανονισμού Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων (Κ.ΕνΑ.Κ.) και εντάσσονται στις υψηλότερες κατηγορίες ενεργειακής απόδοσης κτιρίων.

Προς αυτή την κατεύθυνση και στοχεύοντας στη μεταφορά τεχνογνωσίας, σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε στο χώρο των εγκαταστάσεων της εταιρείας μια πρότυπη βιοκλιματική κατοικία.

Τα τελευταία χρόνια η εταιρία Ηλιάδης Θ. επενδύει στην έρευνα και στην καινοτομία στοχεύοντας στην κατασκευή κτιρίων υψηλής ποιότητας που ικανοποιούν πλήρως τις σύγχρονες απαιτήσεις διαβίωσης αναφορικά με την ασφάλεια, τις βέλτιστες εσωκλιματικές συνθήκες, την υψηλή ενεργειακή απόδοση και το μικρότερο δυνατό οικονομικό κόστος.

Προς αυτή την κατεύθυνση η εταιρία Ηλιάδης Θ. αξιοποιεί τη μεταφορά τεχνογνωσίας, βελτιστοποιώντας και εξελίσσοντας δυναμικά τον τρόπο δόμησης των προκατασκευασμένων κτιρίων της, και επιδιώκει τη συνεργασία με επιστημονικούς, ερευνητικούς και τεχνολογικούς φορείς.

Συγκεκριμένα, το 2009 χρηματοδοτήθηκε στο πλαίσιο της δράσης «Κουπόνια Καινοτομίας για μικρομεσαίες επιχειρήσεις» της Γ.Γ.Ε.Τ. για την εκπόνηση ερευνητικού έργου σε συνεργασία με το Εργαστήριο Οικοδομικής και Φυσικής των Κτιρίων του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Μέσω του ερευνητικού έργου βελτιστοποιήθηκε η κατασκευαστική διαμόρφωση του κτιριακού κελύφους με στόχο την εξασφάλιση ισχυρής θερμομονωτικής προστασίας του περιβλήματος, η οποία επιτυγχάνεται με τους εξαιρετικά χαμηλούς συντελεστές θερμοπερατότητας των δομικών στοιχείων και την ελαχιστοποίηση των θερμογεφυρών στις συναρμογές τους. Με την υλοποίηση των αποτελεσμάτων του έργου τα προκατασκευασμένα κτίρια της εταιρίας Ηλιάδης υπερκαλύπτουν τις απαιτήσεις του Κανονισμού Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων (Κ.Εν.Α.Κ.) και εντάσσονται στις υψηλότερες κατηγορίες ενεργειακής απόδοσης κτιρίων.

Σήμερα, η εταιρία Ηλιάδης Θ. προχωρά ένα βήμα παραπέρα. Συνεχίζοντας τη συνεργασία της με το Εργαστήριο Οικοδομικής και Φυσικής των Κτιρίων του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών Α.Π.Θ. επιχειρεί να μελετήσει εναλλακτικές διαμορφώσεις των δομικών στοιχείων των προκατασκευασμένων κτιρίων της και μεταξύ αυτών να επιλέξει τη βέλτιστη λύση θα επιτρέπει την τυποποίηση της κατασκευής σε συνδυασμό με τη στιβαρότητα και την απόλυτα ικανοποιητική υγροθερμική, ενεργειακή και περιβαλλοντική συμπεριφορά της.

Η νέα κατασκευαστική διαμόρφωση των δομικών στοιχείων έχει ως αφετηρία την υπάρχουσα γενική λογική του φέροντος οργανισμού με μεταλλικές διατομές, ακολουθεί όμως πλέον τη φιλοσοφία της τυποποίησης, καθώς κατάλληλα διαμορφωμένα κατακόρυφα στοιχεία ενώνονται μεταξύ τους διαμορφώνοντας τις φέρουσες τοιχοποιίες του κτιρίου. Τα κατακόρυφα στοιχεία εμπεριέχουν μεταλλικές διατομές (τύπου ΗΕΑ και κοιλοδοκούς) που εξασφαλίζουν τη στατική επάρκεια και τη βέλτιστη απόκριση της κατασκευής σε κάθε είδους φόρτιση. Τη διαμόρφωση των στοιχείων συμπληρώνουν λεπτά τοιχώματα από σκυρόδεμα, τα οποία συνεργάζονται με τις μεταλλικές διατομές και προσδίδουν αφενός στιβαρότητα και αφετέρου θερμοχωρητικότητα στην κατασκευή. Τα κατακόρυφα στοιχεία κατασκευάζονται στο εργοτάξιο και η συνδεσμολογία τους γίνεται επί τόπου στο έργο, επιτρέποντας τη γρήγορη ανέγερση του κτιρίου. Στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου έχει μελετηθεί σε βάθος η στατική επάρκεια του συστήματος και η εφαρμογή του σε κάθε είδος κτιρίου συμπεριλαμβανομένης της διαστασιολόγησης των μεταλλικών στοιχείων που διαμορφώνουν τα προκατασκευασμένα στοιχεία, της συνδεσμολογίας τους με τα οριζόντια φέροντα στοιχεία, τη θεμελίωση, κτλ., καθώς και της βελτιστοποίησης της φέρουσας ικανότητάς τους, ικανοποιώντας όλες τις απαιτήσεις των ελληνικών κανονισμών και των ευρωκωδίκων.

Επιπλέον, στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου αντιμετωπίστηκαν οι θερμογέφυρες που δημιουργούνται στις συναρμογές των δομικών στοιχείων στο κτιριακό κέλυφος και ελαχιστοποιήθηκαν οι θερμικές απώλειες, επιτυγχάνοντας έτσι υψηλή ενεργειακή απόδοση και αποφυγή της πιθανότητας συμπύκνωσης των υδρατμών στην επιφάνεια και στο εσωτερικό των δομικών στοιχείων. Η υψηλή θερμομονωτική προστασία των δομικών στοιχείων σε συνδυασμό με τη θερμοχωρητικότητα των δομικών στοιχείων συμβάλλει στην ελαχιστοποίηση των ενεργειακών απαιτήσεων για θέρμανση και ψύξη, και συνεπώς οδηγεί στη διαμόρφωση άνετων εσωκλιματικών συνθηκών με τη μικρότερη δυνατή χρήση ενέργειας, έχοντας ως γνώμονα τη φιλοσοφία του σχεδόν μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας κτιρίου (Nzeb).